Sigmund Jähn

 

Sigmund Jähn is op 13 februari 1937 in Morgenröthe-Rautenkranz geboren. Na het afronden van de Volksschool in 1951 ging hij tot 1955 in de leer om boekdrukker te worden.
Na zijn schoolperiode, werd Sigmund Jähn officier bij de luchtmacht. Om hoger op te komen, heeft hij een opleiding in de Sovjetunie gevolgd bij de militaire academie ‘Juri Gagarin’.


Sigmund Jähn

In 1967 startte het ‘interkosmos’ programma. Dit was een samenwerkingsverband van socialistische landen op het gebied van ruimtevaart. In 1976 was het mogelijk om voor militaire bondgenoten van de Sovjetunie kosmonauten te trainen. Naast Sigmund Jähn stuurde de DDR ook nog Eberhardt Köllner.


Patch van het Interkosmosprogramma

Na een twee jarige opleiding aan de Sovjet ruimtevaartacademie, werd Sigmund Jähn op 26 augustus 1978 met het ruimteschip Sojus 31 de ruimte ingeschoten. Hiermee was hij de eerste Duitser in de ruimte. 

Na een verblijf in het ruimtestation Salut 6 keerde hij op 3 september 1978, na 7 dagen, 20 uren, 49 minuten en 4 seconden met de Sojus 29 terug op de aarde. Tijdens de 125 rondjes om de Aarde voerde Jähn talrijke experimenten uit.


De Salut 6

Met deze ruimtevlucht werd Sigmund Jähn een van de meest geliefde burgers van de DDR. De regering buitte dit ten volle uit. Er verschenen overal posters met zijn afbeelding en hij kreeg allerlei onderscheidingen waaronder de speciaal voor hem in het leven geroepen onderscheiding: ‘Flieger kosmonaut der DDR’.

Hij eindigde zijn actieve carrière bij de luchtmacht in de rang van generaal-majoor.

In 2001 werd de planetoïde 1998BF14 naar hem vernoemd.

Terug