Robur

Robur was een vrachtwagen merk uit de DDR. De Robur werd geproduceerd door VEB Robur Zittau. De fabriek in Zittau heeft zijn roots al in 1888. Toen startte Karl Gustav Hiller een fabriek in Zittau. De fabriek heeft in de loop der jaren veel verschillende dingen geproduceerd. Zo kwamen in Zittau voor de oorlog textielmachines, fietsen, driewielers, autoís, motoren en vrachtwagens van de band.

Ook na de oorlog gaat de productie in Zittau door. Echter, nu richt men zich op de fabricage van vrachtwagens. In 1957 krijgt de fabriek een nieuwe naam:  VEB Robur Werke Zittau. Robur bouwde in de loop der jaren vrachtwagens van verschillende types en uitvoeringen.

Maar wat overeind bleef is dat Robur een alleskunner was.
Zo werden van de Robur ziekenwagens, troepentransportwagens, brandweerwagens, containerwagens, bussen en nog veel meer varianten gebouwd.

      

De Robur was ook een exportartikel. Naast allerlei Oost-Europese landen, werd de Robur ook naar allerlei andere landen geŽxporteerd. Om deze export kracht bij te zetten, werd een speciale Safarivariant gebouwd en vonden allerlei aanpassingen plaats om de Robur geschikt te maken voor geologische expedities.

Terug