Peter Fechter

 

Peter Fechter is op 14 januari 1944 geboren. Hij is dan ook groot geworden in de DDR. Hij is werkzaam als bouwvakker, in de buurt van de Muur.

Op 17 augustus 1962, ongeveer één jaar na de bouw van de muur, besluit de 18 jarige Peter Fechter, om samen met zijn vriend Helmut Kulbeik te vluchten naar West-Berlijn. Om 14.10 knippen ze het eerste hekwerk door. Bij de Zimmerstrasse, in de buurt van Checkpoint Charlie, renden ze naar de Muur toe. Als ze vlak bij de muur zijn worden ze ontdekt en klinken er schoten. Beide vrienden staan bij de muur. Helmut Kulbeik klimt over de Muur. Peter Fechter twijfelt en blijft nog staan. Hij wordt neer geschoten. Enkele kogels doorboren zijn lichaam. De Oost-Duitse grenswachters laten Peter hevig bloedend liggen. Zijn roep om hulp wordt door de Oost-Duitsers niet beantwoord. De Oost-Duitse grenswachter mogen namelijk het gebied eigenhandig betreden. Dit gebied mag alleen betreden worden onder leiding van een officier. Deze is pas na enkele tientallen minuten aanwezig.

Aan de westzijde wordt er met afschuw gereageerd op het neerschieten van een vluchteling. De inmiddels bij elkaar gekomen mensenmassa roepen de Amerikaanse soldaten bij Checkpoint Charlie op om hem te gaan helpen. Maar de Amerikanen doen niets. Enkele West-Berlijnse politieagenten werpen Peter pakjes verband toe. Het mocht niet baten. Peter Fechter bloed dood.

Het dode lichaam wordt uiteindelijk door de Oost-Duitse grenswachters weggehaald. Dit onder een luide protestklank (‘moordenaars’) van de westzijde.

Al snel wordt er voor Peter Fechter een herdenkingsteken (aan de westzijde van de Muur) geplaatst. Op 13 augustus 1999 wordt het eerste gedenkteken verruild voor een nieuwe gedenkzuil. Deze bevindt zich aan de Zimmerstrasse bij nummer 26/27. Dit is een paar minuutjes lopen van Checkpoint Charlie.

Terug    Terug naar de grens