Films over de DDR

Met de aanhoudende belangstelling voor de DDR ontdekken ook veel filmmakers dit thema. De afgelopen jaren zijn er veel (TV)films gemaakt. Op deze pagina vind je recensies van een aantal van deze films.
Naast een beschrijving van deze film vind je ook een waardering van deze films.

Beoordeling:

= slechte film

  = matige film

= prima film

= goede film

= zeer goede film

 

Good Bye Lenin!

Good Bye Lenin! is nadat hij in 2003 is uitgekomen  gebombardeerd tot cultfilm. De film zorgde voor een golf van ‘Ostalgie’ gevoelens.
De film gaat over Alex en zijn moeder. Zijn moeder is overtuigd communiste. Zij raakt in een coma vlak voor de val van de Berlijnse muur. Lees meer.

 

Das Leben der Anderen

De film is in 2006 in Duitsland uitgekomen. Nadat het daar een grote bioscoophit is geworden, kwam hij ook in 2007 naar Nederland. De film won in 2007 ook een oscar voor beste buitenlandse film. Naast de oscar heeft de film nog 44 andere prijzen in ontvangst genomen.
De film speelt zich af in het jaar 1984. De Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, houdt Georg Dreyman in de gaten. Lees meer.

 

Führer ex

Twee jonge jongens, Heiko en Tommy, willen de DDR uitvluchten. Ze dromen van Australië. Bij hun vluchtpoging worden ze gepakt. Tommy sluit zich in de gevangenis aan bij een groep Neo-Nazi’s. Lees meer.

 

The tunnel

Hoewel de titel een Engelstalige film suggereert, is het toch echt een Duitse film. De originele titel heet dan ook; ‘Der Tunnel’.
De film is een mix van allerlei historische gebeurtenissen die plaats vonden na de bouw van de Berlijnse muur. Lees meer.

 

Sonnenallee 

De Berlijnse muur verdeelde de stad in Oost en West. De muur hielt geen rekening met straten, huizen, voormalig bezit, etc. Zo liep de muur ook dwars door de Sonnenallee. Het langste deel van deze straat lag in de Amerikaanse sector en het kortste deel behoorde tot de DDR. Lees meer.

 

Das Wunder von Berlin

Das Wunder von Berlin is een groots opgezette (tv)film die is geproduceerd in opdracht van de ZDF.
De film volgt het leven van de familie Kaiser. Vader Kaiser is een hoge pief bij de Stasi. Moeder sluit zich aan bij het, oppositionele, Neues Forum. Opa is een oud Wehrmachtsoldaat die krijgsgevangen heeft gezeten in de Sovjet-Unie. Zoonlief is rebels en is een Punker geworden. Lees meer.

 

Die Stille nach dem Schuß

 

In het Engels heet deze DDR-Film ‘The legend of Rita’. De film behandeld een actueel thema: het herbergen van ‘linkse terroristen’ door de DDR. Lees meer.

 

NVA 

 

Het Oost-Duitse leger bestond (overigens net als veel andere legers in Europa) uit dienstplichtige soldaten. In de film wordt een lichting mannen gevolgd die, vlak voor de val van de Muur, hun dienstplicht moeten vervullen. Lees meer.

 

Heimweh nach drüben

Stephan Buseman is een man, wie alles kan ritselen. Heb je iets nodig, dan ben je bij Stephan aan het goede adres. De broer van Stephan woont al vele jaren in West-Duitsland. Omdat hij vijftig jaar wordt, mag Stephan naar Westen om hem te bezoeken. Lees meer.

An die Grenze

De film An die Grenze speelt zich af aan de Duits-Duitse grens. In 1974 moet Alexander Karow opkomen voor zijn nummer. Zijn dienstplicht vervult hij bij de Grenztruppen. Dit is tegen het zere been van zijn vader, beroemd chemicus en onderscheiden met meerdere prijzen en titels. Vol overtuiging vervult hij zijn dienstplicht om zijn socialistische vaderland te dienen. Echter, na een reeks incidenten aan de grens raakt hij kluts kwijt. Lees meer.

 

 

Terug