De grens

 

De grens van de DDR werd bewaakt door de Grenztruppen der DDR. Op wacht liepen altijd twee mannen. Er werd door de leiding gezorgd, dat de manschappen nooit in de buurt van dorpen liepen, waar ze familie of bekenden hadden zitten. Bovendien liepen ze wacht met een collega die ze niet kenden. Hierover is heel goed nagedacht, want als je in de buurt bent van familie kun je misschien een oogje dichtknijpen en zorgen dat ze konden vluchten. De vreemde collega was er voor om te zorgen dat de soldaat zelf niet kan vluchten omdat hij niet weet of hij zijn collega kan vertrouwen.

Deze soldaat vlucht tijdens de bouw van de muur.

Vluchten over de grens was een heimelijk idee. Veel mensen die het geprobeerd hebben kunnen het niet navertellen. Om te vluchten werden de mensen steeds meer inventiever. Zo vluchtte er mensen met een luchtballon, door tunnels onder de muur te graven, met bootjes over de Oostzee en verstopt onder vrachtwagens. In het Westen werden illegale organisaties opgericht om mensen uit het Oosten te halen. Men bouwde in het Westen in autoís geheime compartimenten. Met een ritje van West naar Oost en terug werden mensen meegesmokkeld. Maar ook dit was gevaarlijk. Er is een verhaal bekend dat het Oost-Duitseregime erachter was gekomen dat wanneer een bepaalde auto (met Westkenteken) over de grens gegaan was, er dan mensen uit het Oosten verdwenen waren. Op een gegeven moment wil deze West-Duitser weer de grens over, maar toen ging het mis, hij werd aangehouden en moest de gevangenis in.
Maar de meest gedurfde actie komt voort uit broederliefde. Twee broers waren reeds gevlucht en zij hadden belooft hun andere broer op te komen halen. Na maanden plannen is het zover. Zij vliegen samen, allebei in een microlight, over de muur. Beiden hebben ze een taak bij de terugvlucht, de een moet de broer meenemen en de ander filmt de actie in zín geheel. Ze landen en de broer stapt in en ze vliegen met zín allen weer over de grens.

 

Terug    Grensversperringen    Grensovergangen   Peter Fechter   Fotopagina grens    Grenztruppen