Gesellschaft fur Sport und Technik

 

De Gesellschaft fur Sport und Technik (GST) is op 7 augustus 1952 opgericht en was een organisatie die zich richtte op de jongeren. Binnen de GST ontvingen de jongeren een training die veel weg heeft van een militaire training. De GST had toen doel alle jongeren die geïnteresseerd waren in sport en techniek tot zich te binden en de mogelijkheid scheppen tot het uitvoeren van deze interesses. De GST zorgde voor (cross)motoren, vliegtuigen, radiozenders, geweren, duikapparatuur, enz.   

De organisatie droeg  toe aan de vermilitarisering van de Oost-Duitse maatschappij, dit ook omdat het in samenwerking met het leger trainingen gaf op scholen en universiteiten. De GST leidde de soldaten van morgen op, dit was een leus, maar ook de werkelijkheid. Als je jezelf bij de GST specialiseerde in een bepaalde taak/functie, dan was het goed mogelijk dat je op dat gebied officier in het leger kon worden.

In de jaren ’70 werden de vrijtijdsbesteding bij de GST verkleind, dit omdat meer en meer mensen met verschillende vliegtuigjes de grens met de BRD waren overgevlogen. Veel jongeren gebruikte hun lidmaatschap steeds meer om goedkoop en eenvoudig aan hun rijbewijs te komen.

Om lid te worden van de GST moest minimaal 14 jaar oud zijn. In 1979 had de GST ongeveer 530.000 leden en ongeveer 9.800 lokale afdelingen. In 1988 was het aantal leden gestegen tot  670.000.

Terug