Freie Deutsche Jugend

 

De Freie Deutsche Jugend (FDJ) was in de DDR de enige toegestane jeugdbeweging. In de BRD werd de organisatie in 1951 verboden. 

De eerste FDJ groepen ontstonden reeds voor de Tweede Wereldoorlog. Echter niet in Duitsland, maar in het buitenland, in juni 1936 in Parijs, in 7 mei 1938 in Praag en vanaf 1939 in Groot-Britannië. Het doel van de FDJ was de ondersteuning van de uit Nazi-Duitsland gevluchte joden te helpen. 

Op 7 maart 1946 werd de FDJ officieel gesticht in de sovjetbezettingszone (het latere DDR). De naam en de logo’s werden, met een kleine wijziging, van de buitenlandse groepen overgenomen. De FDJ kreeg ook een uniform, dit in de vorm van een blauwe blouse met het logo op de linkerarm. Het doel van de organisatie was de jeugd voor het Marxisme-Leninisme te winnen. Naast ideologische scholing, organiseerde de FDJ ook allerlei vrijetijdsbestedingen. Zo had de FDJ de reisorganisatie “Jugendtourist” opgericht, bezat het verschillende hotels en vakantieoorden waar leden gebruik van konden maken.

 

De FDJ had 37 zetels in de Oost-Duitse Tweede kamer, de Volkskammer. Hierdoor werd de jeugd betrokken bij de politiek en klaargestoomd als nieuw kader van het regime. Goede voorbeelden hiervan zijn Erich Honecker en Egon Krenz die beiden voorzitter waren van de FDJ en later leiders van het regime werden. 

Het lidmaatschap was officieel vrijwillig, echter als je niet lid was werd je van allerlei activiteiten uitgesloten. Zo was het vinden van vervolgonderwijs moeilijk en mocht je aan sommige vakken op school niet meedoen. De meeste leden stopten met hun lidmaatschap na de afronding van hun opleiding en gingen over in de vakbond.  

De laatste grote actie van de FDJ was bij de 40 jarige viering van de DDR op 6 oktober 1989. In 1989 was ongeveer 75% van de jeugd lid, dat waren er ongeveer 2,3 miljoen. Tegenwoordig bestaat de FDJ nog steeds. Ze hebben nu ongeveer 4000 leden en zijn vooral actief tegen het militarisme in Duitsland. De partij die is voortgekomen uit de oud-communisten, PDS/Linkspartei, heeft gebroken met de FDJ.

Terug