Het Oost-Duitse Rode Kruis

 

In 1952 was het jaar waarin het Rode Kruis van de DDR werd opgericht. In 1954 besloot de Liga van Rode Kruisverenigingen, het Oost-Duitse Rode Kruis (DRK) in haar gelederen op te nemen. Hiermee is de status van het DRK nu ook officieel. De DRK was in de DDR tot doel het leven en gezondheid van de burgers te beschermen en gaf daarin ook velerlei cursussen. De DRK was ook verantwoordelijk voor de bloedbanken en het ambulancevervoer. De DRK werd betaald door middel van geld dat ze via de overheid kregen.

Het DRK had in 1981 ongeveer 1,3 miljoen leden en had zo’n 14000 afdelingen. Alle grotere bedrijven, stations en openbare plekken hadden een eerste hulppost. Verder verzorgde het DRK ook hulpwerkzaamheden bij ongevallen in de bergen en op het water.

 
Junge Sanitäter aan het oefenen

Het Rode Kruis kende ook een jongeren afdeling: de Junge Sanitäter. Via het onderwijs word het lidmaatschap van het Jeugd-Rode kruis gestimuleerd.

            

Voor het ambulancevervoer kon het Oost-Duitse Rode kruis rekenen op verschillende voertuigen waaronder ambulances van het merk: Framo, Wartburg, Trabant, maar het meest werd er gebruik gemaakt van de Barkas B1000.

Terug